BIGBANK

BIGBANK

BIGBANK är i grunden en estnisk bank som tillhandahåller ett privatlån om 10,000 kr – 100,000 kr. I Sverige startade verksamheten så sent som i januari 2012, men den internationella koncernen grundlades redan 1992. BIGBANK koncentrerar sig framförallt på konsumentkrediter och finns förutom i Sverige i ytterligare 5 länder.

Privatlånet som BIGBANK erbjuder är ett blancolån, dvs ett lån helt utan säkerhet. På hemsidan finns en enkel och smidig kalkylator där man kan beräkna månadskostnaden för lånet, men tänk på att beräkningen är ungefärlig och att just de lånevillkor som erbjuds sökanden vid ett beviljat lån kan avvika något.

En intressant observation är att BIGBANK faktiskt kan lägga upp lånet på så sätt att kunden erhåller möjlighet att betala tillbaka lånet på 6 månader. Detta gäller även det högsta lånebeloppet om 100,000 kr, vilket gör att BIGBANK kan vara ett alternativ till t ex SMS-lån för personer som söker mer kortfristiga lån. Annars går det naturligtvis att välja en längre återbetalningstid – upp till 72 månader (6 år).

Själva låneansökan är relativt smidig och görs online på hemsidan genom att fylla i ett formulär där man anger sina person- och kontouppgifter. Låneansökan behandlas normalt sett inom 24 timmar och utbetalningen av lånet sker som regel inom 2-4 bankdagar.

Om man vill låna pengar hos BIGBANK så rekommenderar vi att man om möjligt ansöker med e-legitimation, risken är annars att man får komplettera låneansökan med t ex ID-handling, arbetsgivareintyg och liknande – vilket förstås kan försena utbetalningen. Dessutom kan man med hjälp av e-legitimationen signera låneavtalet direkt om man godtar villkoren – i annat fall får man skriva under låneavtalet för hand och skicka in per post.

En något lustig fråga som vi stötte på i låneansökan var att man skulle ange om man hade, eller hade haft, en ”politiskt utsatt ställning”. Det är första gången som vi stöter på en sådan fråga i en låneansökan, men frågan har alltså att göra med det nya regelverket kring penningtvätt. Dessa regler innefattar bl a en skyldighet att identifiera sina kunder på ett tillförlitligt sätt. Ett exempel är just om kunden själv eller någon släkting till kunden har en hög politisk eller statlig befattning.

För att kunna ansöka om ett lån hos BIGBANK så ska man vara minst 20 år gammal, och lånet måste vara återbetalat innan man fyller 75 år. Man måste också ha en fast inkomst om minst 120,000 kr per år, men även pension räknas in här så det går att låna pengar som pensionär med åldersbegränsningen ovan. Vidare måste man ha haft uppehållstillstånd i Sverige i minst tre år för att kunna låna, och man får inte ha några betalningsanmärkningar.

Utöver räntekostnader för lånet, (avdragsgillt i deklarationen), så tillkommer en uppläggningsavgift om 495 kr vid ett beviljat lån (februari 2013). En aviavgift om 35 kr tillkommer också per månad. Räntan sätts individuellt och börjar från 9% och uppåt (februari 2013), men ligger sedan fast under hela låneperioden, vilket förstås kan kännas tryggt.

Som tidigare nämnts är BIGBANK en relativt ny aktör på den svenska lånemarknaden, och för den som vill veta mer om företaget kan man läsa en hel del kring företagets verksamhet, historia och olika engagemang direkt på hemsidan. Här kan man även se deras delårsrapport. Klicka på länken nedan för att ansöka om ett lån hos BIGBANK.

Bedöm venligst den här sidan
[Total: 0 Genomsnitt: 0]